Direct naar de inhoud van deze pagina

Zehra en Anne

Een kletskous in een prinsessenjurk

"Ik stond al een halfuur te zoeken tussen de kinderboeken in de bibliotheek. Wat zou ze leuk vinden? Wat leest een kind van vier? Zou ze van dieren houden? Ik wist het écht niet en besloot uiteindelijk mijn kansen te spreiden. Met een overvolle tas boeken was ik eindelijk klaar voor mijn eerste voorleessessie met Zehra.

Meteen toen ik binnenkwam voelde ik me helemaal thuis. Ik kon lekker met mijn sokken op de met paars fluweel beklede bank kruipen, kreeg er een Turks theetje bij en het gezelschap van een vrolijke betweter in een prinsessenjurk die geen minuut stil kon zitten. Zehra was een energieke spring-in-het-veld die het véél te leuk vond dat ik kwam. Voordat ik mijn jas uit had, moest ze me alweer een nieuw tasje showen of trok ze me de poppenhoek in om te spelen.

Maar ik kwam natuurlijk om voor te lezen. Zehra had namelijk erg veel moeite met de Nederlandse taal. Ze was net naar de basisschool gegaan en kon haar klasgenootjes en juffrouw bijna niet verstaan. Ook kon ze zichzelf niet verstaanbaar maken in het Nederlands, wat erg vervelend voor haar was. Ik kwam elke week een uurtje voorlezen om haar een beetje te helpen.

Vorige week mocht ik Zehra haar diploma geven. Wat was ze trots! Zelf was ik minstens zo trots. Het is gek om terug te kijken op deze twintig weken en te beseffen hoe snel het eigenlijk is gegaan. In het begin waren 'ja' en 'nee' de enige woorden die ze tegen me zei. Zinnen maken gingen bijna niet en ze wist niet hoe ze me dingen kon vertellen. Nu kletst ze me de oren van mijn hoofd over wat ze gedaan heeft op school en legt ze me precies uit waarom ik de grote zus ben en dat ik de poppen op tijd eten moet geven. Tja.. nu is het weer aan haar moeder om deze spraakwaterval aan te horen!"

Zehra was een energieke spring-in-het-veld die het véél te leuk vond dat ik kwam

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen